top of page

Het verhaal

In Alles is Wonderland is het ondernemer Aad die in Wonderland belandt. Aad is altijd aan het werk. Tijd voor familie heeft hij niet. Aad heeft drie zussen. Zijn jongste zus Annemieke heeft een verstandelijke beperking en woont in een zorginstelling. Als Annemieke vakantie heeft of een weekend vrij is, zijn het altijd de andere zussen die met Annemieke op pad gaan. Regelmatig krijgt Aad van zijn zussen de vraag of hij niet een keer iets met Annemieke wil doen, maar hij geeft altijd niet thuis. Aad is bang. Bang voor alles wat anders is en anders loopt. Vanuit die angst heeft hij een egocentrisch karakter ontwikkelt. De pakketbezorger belt aan met een pakje voor de buren. Aad neemt het pakje niet aan. Dat moeten de buren zelf maar regelen.

Totdat op een dag de deurbel gaat en Annemieke op de stoep staat met een koffer. Ze is alleen.

“Ik kom bij je logeren”, zegt ze. Aad kan niet anders dan haar binnen laten. Hij moet nog een offerte uitwerken en plaatst zijn zus voor de televisie met chips en cola. Annemieke vraagt aan haar broer of hij een spelletje met haar wil doen. “Daar heb ik geen tijd voor”, zegt hij.  "Er zijn ook nog mensen die moeten werken in deze wereld".  Annemieke loopt huilend naar de tuin. We zien dat er een wit konijn naar haar toeloopt. Het konijn troost haar. Annemieke wijst naar het raam waarachter haar broer zit te werken. Het konijn glimlacht en fluistert iets in het oor van Annemieke en maakt buitelende gebaren. Er verschijnt een lach op het gezicht van Annemieke. Het complot is daar. Annemieke roept heel hard “Aad” en wenkt hem naar buiten. 'Kijk' zegt Annemieke en ze wijst op een gat in de grond bij een omgevallen boom. Aad kijkt in het gat en dan geeft ze hem een duw. Aad valt in het gat en alles om hem heen begint de draaien. Zijn reis naar Wonderland is begonnen.

 

In Wonderland belandt Aad als eerste in de blauwe sorteerbak van de Resaikelfabriek. Via de wolwerkplaats komt hij daarna in een beroemd  stadion terecht. Hier worden de stoelen van de tribune schoongemaakt voordat er een schaaktoernooi gespeeld gaat worden tussen de teams van de Rode en Witte Koningin. 

In en rondom deze WDL-locaties ziet Aad niet alleen hoe de mensen aan het werk zijn, hij treft ook personages uit "Alice in..." die hem helpen zijn angst te overwinnen en te zien dat de wereld van zijn zus ook zijn wereld is. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf, daar moet Aad van alles voor doen. Van rustig een kopje thee leren drinken tot het gevecht met het Larieloeder aan durven gaan...

 

bottom of page